Ta hand om varandra!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alviks Basketbollklubb
Alviksandan. Sedan 1956.
Alvik Utveckling Dam
Alvik Utveckling Dam 2020/2021

Alviks utvecklingslag dam erbjuder en positiv träningsmiljö för dem som vill träna hårt och utvecklas som basketspelare. Några siktar på college eller ligaspel, andra spelar för utmaningen att spela i Basketettan och mot tufft internationellt motstånd i European Girls Basketball League (EGBL).

 

Träningar
Laget tränar fyra basketpass à 1,5 timme i veckan i Åkeshovshallen samt har ett gemensamt fyspass.

 

Matcher
Laget spelar i Basketettan dam, DU19 div 1 Stockholm, och SM för DU21. Under säsongen 19/20 spelade laget även Svenska Cupen och i den europeiska ligan EGBL DU19.


Följ oss i Basketettan och DU19 Stockholm

EGBL 2019/2020

 

Säsongen 2019/2020 kom laget på andra plats i Baskettan dam norra. 

 

Laget
Spelarna är i åldern 16-20 år och ett av lagets syften är att utveckla spelare att ta steget upp till SBL dam. När spelare bedöms redo kan de få möjlighet att träna med damlaget och i vissa fall även ges dubbellicens.

 

Coacher
Thomas Dahl, headcoach
070-345 09 52

 

Magnus Sabel, assisterande coach
070-579 62 26

 

Pia Rosin, assisterande coach
073-441 79 02

Seriepremiär mot Blackeberg i U19
2021-09-18 18:48

Senast vi spelade tävlingsmatch var någonstans i början av oktober 2020 och det är fantastiskt kul att vara igång igen. Säsongen har börjat med olympiskt rekord i sjukdom och skavanker så det var en liten kärntrupp kompletterad med D2-spelare som ställde upp mot Blackeberg.

 

Vi spelade helt okej i den första perioden och kom till bra lägen. Det enda smolket i glädjebägaren var att bollarna inte satt. Blackeberg hade det dock ännu tuffare när de inte fick nåt utrymme alls på attacker och närskott samtidigt som vi tog i princip alla returer genom snabbhet. Vi var snubblande nära att nolla dem i första perioden, men i en dubbelt olycklig sekvens stukade Olivia Harm foten samtidigt som de hittade ett vapen som skulle komma att fungera mot oss – trepoängsskytte.

 

I andra och tredje perioden spelade vi delvis briljant försvar ute på banan med några vältajmade dubblingar och bra steals. Men i uppställt försvar brast det i både deny-spel och att gå ut på treorna. Av Blackes 29 första poäng kom 21 från tre. Dessutom började de hitta in på returerna när vi inte blockerade ut ordentligt. I anfall var det alldeles för mycket studsande och för tidiga attacker innan vi kommit in i spelet. Trots detta så kändes det verkligen som att vi var mycket bättre ...samtidigt som Blacke hängde i som ett tuggummi under skon. Det var lika i slutet av tredje perioden när vi äntligen började få ordning på grejerna.

 

Sista 12 minuterna av matchen var våra bästa. Vi hittade våra positioner i anfall, lät bollen göra jobbet och hade lite tålamod innan vi tog avslut. I försvar gick vi äntligen ut den där centimetern som saknats för att stänga trepoängsskotten och då hade inte Blacke så många fler ess att dra fram. Det var otroligt skönt att få visa lite av den basket vi vill spela och det kommer garanterat bara bli bättre när vi kan träna ordentligt med frisk trupp. Matchen slutade 41-51 (5-8, 16-16, 9-12, 10-16).

 

Det var en stabil laginsats och jag vill ge en eloge till Elsa Afzelius, Estelle Sjögren och Rebecca Svennewall som med bara någon dags varsel ställde upp och hjälpte oss. Dessutom vill jag nämna Kajsa Levin som spelar med en sån fantastisk kontroll i alla lägen (och dessutom ankle breakade sin försvarare), Alice Curman som drog igång poänggörandet när matchen stod och vägde med 11 poäng i andra halvlek och sist, men absolut inte minst, Elise Körvits. Elise var äldst i laget idag och visade vägen genom otroligt bra försvar med ett gäng steals och inte minst en förlösande trea i slutet av tredje perioden.

 

Alice Curman, 17 p
Elise Körvits, 11 p
Kajsa Levin, 9 p
Alma Hadziresic, 8 p
Miriam Herulf, 2 p
Olivia Harm, 2 p
Rebecca Svennewall, 2 p

 

 

ps. Rapporterna om Olivia säger att foten är relativt okej, men att hon ska ta det lite lugnare ett par dar.  

 

Träningshelg i Åkeshov
2021-08-30 19:05

Det kommer bli en spännande säsong för Alviks utvecklingslag med många nya spelare och dessutom en ovanligt ung trupp. Ung och hungrig, bör man nog säga, för det här gänget har redan visat sig vara riktiga hustlers som dyker på alla lösa bollar. Attityden kanske blir vårt inte-så-vidare hemliga vapen i år?

 

Vi har varit igång ett par veckor och i helgen hade vi vår första maxade träningshelg med träningar, teori och tävlingar. Planerna på match kom på skam då vi drabbats av ett par förkylningar och stukningar – dock tidigt nog att gänget hinner blir friskt till säsongsstart.

 

Det var kul att få lära känna varandra bättre och inte minst se hur nya spelare blir mer bekväma och vågar ta för sig alltmer på plan. Vi hade hela Åkeshov för oss själva vilket gav utrymme till både individuell skotteknikträning och skottvolym för alla.

 

Ett fokusområde på teorin var just spelsätt. Spelarna ombads reflektera över lagets styrkor och svagheter samt hur vi därför bör spela. Det handlar ju om att optimera våra styrkor och minska effekten av eventuella svagheter. I år har vi inget långt lag, men vi kommer kunna spela snabb och aggressiv basket med mycket treor. Det kommer förmodligen bli sjukt jobbigt, men också väldigt underhållande!

 

I lördags kunde vi äntligen dela ut de splitter nya matchställ som vi hämtade från Basketshop redan i oktober 2020. Matchpausen blev väsentligt mycket längre än vi hade trott, men den 10 september är det premiär när vi möter Fryshuset i U19-serien!

 

Helgen avslutades med en skillstävling uppdelad på straffkast, skillsbana, passar, trepoängstävling och slutligen spel 4-4 som blev avgörande. Det handlande inte om några mesiga vänskapsmatcher, utan det var full satsning av båda lagen. Tufft spel under match, men bara garv och leenden därefter - precis som det ska vara. 

 

Det enda mål som vi redan har formulerat för den här säsongen är att vi vill spela inför publik! Vi hoppas att familj, vänner och andra basketfans kommer för att se oss lira. 

 

 

 

Obesegrade i DU19 efter lysande matchavslutning
2020-10-25 19:30

När vi spelar som vi ska blir det väldigt bra. Idag väntade vi till fjärde perioden innan både anfall och försvar såg ut som det skulle – men då var det klockrent!


Alla Södertälje-lag kämpar och den här upplagan var inget undantag. De kör på instinkt, krigar och spelar småfult om domaren tillåter. Där har vi en del att lära. Det ser ibland ut som att vi tänker alldeles för mycket och då blir det knas.


Idag började vi matchen okej resultatmässigt, men alltför lojt i försvar. Vi har en spelidé som går ut på en intensiv press, då måste vi kliva upp på förstapassen och sedan inte ge oss utan kamp. Ja, man kan bli passerad backdoor. Men vi kan ju vänta med att spela försvar som att de straffar oss backdoor tills det faktiskt har hänt? Typisk situation där vi nog skulle behöva tänka lite mindre och våga lite mer. Det finns dessutom hjälpförsvar.


Apropå hjälpförsvar. Alternativ ett är alltid att stoppa sin egen spelare. Tills det börjar regna foul för att vi trycker till motståndarna för mycket med kroppen så ska vi göra det. Idag fanns det bra exempel, bl.a. när Sofia Avramidou skar av attacker med kroppen på ett klockrent sätt. Hjälpförsvarets position har också blivit bättre under de matcher vi spelat. Idag var det Nike Bolmgren som agerade hjälpförsvarsvägg några gånger. Nu undrar man bara vem som blir först med  att ta en charge?


En annan ytterst effektiv försvarssak är deflections. Varje litet pet på bollen krånglar till det för motståndarna. I slutperioden visade Elise Körvits sin speciella kombo av snabbhet och förlängningsbara armar och pillade på var och varannan Tälje-passning.


Lisa Elsnitz är ett levande bevis på att längd inte har ett skit med returtagning att göra. Superstarka utblockeringar och perfekt exempel på devisen ”1) hitta spelare 2) boxa ut 3) ta bollen”. Till antalet vad dagens returdrottning Olivia Harm som plockade 14 returer. SBBK spelade f.ö. fyra-på-en när Olivia fick bollen.


I fjärde perioden fick vi till anfallet såsom vi vill ha det. Bollen passades upp snabbt och Moa Stattin sprang i ett par snabba uppspel varav en på buzzern. Nu fick vi också till bra spacing och vände bollen på ett sätt som gör det jobbigt för försvaret. En extra pass ger ett ännu bättre läge och vips blir allt så mycket bättre. Vi inledde fjärde perioden med fyra raka treor. Amanda Sabel skickade i en, i nästa anfall var det Nadine Allards tur att visa att hon inte bara är en defense devil och sen drog Matilda Söderlund två av dagens fem treor. Vårt hyperenkla inkastsystem pop är vinst varje gång när Matilda får bollen på rätt ställe. En strålande fin avslutning gav vinst med 81-57.


Utöver att vi verkligen fick till spelet i sista perioden så kan vi konstatera att det återigen var en match där vi orkade mest i slutet av matchen – trots att vi spelar helplansförsvar i princip hela tiden.


Det känns otroligt kul att vi fortfarande är obesegrade i både U19 och Basketettan. Men ÄNNU roligare är att vi faktiskt spelar allt bättre. Att vi tar oss samman på det sätt vi gjorde idag och spelar vår bästa basket när det borde vara som jobbigast är ett riktigt styrkebesked. 

Olidligt spännande mot supertaggat Lidingö
2020-10-18 19:08

Lidingö inledde säsongen blygsamt mot RIG Luleå, men vinster mot Luleå Stars och Umeå. Vi hade en komfortabel ledning i halvtid kanske vi trodde att det hela var avgjort. Men icke. Lidingö klev ut på plan laddade med lasersikte, raketbränsle och dextrosol i tredje perioden.


Vi trippade igång fint i matchen. Vi gjorde poäng på deras turnovers, plockade offensiva returer, stealade bollar och trivdes på det hela taget rätt bra med livet. Det enda som klickade ordentligt var trepoängsskyttet, vilket var lite surt eftersom vi sköt galet bra på uppvärmningen. I halvtid hade vi 40-22.


I andra halvlek hade Lidingö ett brutalt sänk där de gjorde fler poäng per period än de gjort i hela första halvlek när de sköt 70% på tvåorna. Men det riktigt trista var att de sprang ifrån oss. Vi trodde att det var vi som skulle nöta ner dem! Tydligt är att vi behöver bli snabbare och smartare när vi försvarar mot fastbreaks.


Lidingö foulade entusiastiskt i slutet av matchen för att tvinga oss till linjen, men vi satte straffkasten och ledde med 5 poäng med fem sekunder kvar. Obligatorisk timeout för att flytta upp bollen och de satte en trea, men vi lyckades hålla undan till vinst 80-77.


Att vi gör 80 poäng är bra! Men att släppa in 55 poäng på en halvlek är inte okej nånstans. I Basketettan är alla bra, så då gäller det att steppa upp i försvar. Kanske är det vår orutin som lyser igenom – man får, och måste, våga trycka till och använda kroppen. Att gå av plan med få foul är inte nödvändigtvis en merit.


Trots hjärtattackvarning fanns det många glädjeämnen. Cornelia Gunnarsson Rathsman var i attack-mode, Fanny Hahne var listigare än en klase rävar i crunch time, Matilda Söderberg smaskade i 22 poäng, Maries buzzer-beater, Ebba Zalamans plockade 14(!) returer och 14-åriga (ja, fjortis 10 dar till) Olivia Harm visar fortfarande ingen respekt för de äldre. Härligt också att Nike slutade tänka i fjärde perioden och visade att hon börjar komma tillbaka till sig själv igen efter ett segt skadeuppehåll. Dessutom var det Elise Körvits tur att göra debut i Basketettan!

Dubbelt så bra som Blacke den här helgen!
2020-10-11 19:16

Dubbelmöte mot Blackeberg den här helgen med U19 på lördagen och Basketettan på söndagen. Västerortsderbyn brukar alltid vara hårda och tighta, så riktigt nyttigt motstånd för oss så här tidigt på säsongen.


Lördagens U19-match började starkt genom att Amanda Sabel satte tre raka treor och sedan släppte vi aldrig greppet om matchen. Vi var helt enkelt det bättre laget, även om ingenting är gratis mot kämpande Blacke. I anfall hade vi bra sänk på treor, men gav oss också in på lama små eskapader 1 mot 3 vilket ofta slutade snöpligt. Attacker utifrån där vi slår vår spelare med tempoväxling och kraft är vårt spel och det visade vi mer av idag.


I försvar är vi lite för väluppfostrade och erkänner oss slagna för snabbt. Bra förtroende för kompisen som ska finnas på hjälp är iofs sympatiskt, men vi måste tuffa till oss och skära bort attackvinklarna genom att sätta kroppen mot. Även på returerna behöver vi ta mer plats. Det finns mycket att vinna för dem som kliver fram och visar fighting spirit! Men, trots förbättringsområden så är vi ett bra lag och vann stabilt med 68-43.


Söndagens drabbning var väsentligt mycket tuffare! Medan de flesta av spelarna i vår trupp dubblar U19 och Basketettan, så var det ett helt annat gäng från Blacke. De har dessutom fått in en fd ligaspelare i truppen som spelade listigt, tungt och (stor)fult.


Vår ettriga helplanspress var precis så uttröttande som vi hoppades och vi gjorde det jobbigt för Blacke. De hade sina två bästa spelare under korgarna och de är både äldre, längre, tyngre och bra mycket mer rutinerade än våra tjejer. Men vi stod emot riktigt bra och tog bl.a. lika många returer som Blacke. 35-28 i halvtid.


I tredje perioden hade vi ett riktigt bra stim. Hanna Mebius Svensson tryckte gasen i botten från första stund (oklart om hon har nån annan växel) och förvandlade Blackeförsvaret till statister. Dessutom fick vi riktigt bra ordning på hjälpförsvaret och Blackespelarnas frustration tog sig uttryck i fouls och gnäll. Vi gled ifrån till en fin ledning 57-42 inför sista.


I sista perioden stökade Blacke till det för oss genom att spela ett zonförsvar. Zonanfall är inget vi har prioriterat att träna på och dessutom hade vi inte en vidare bra dag från trepoängslinjen, så vi kunde inte skjuta sönder dem. De kom dock aldrig riktigt nära och vi vann med 69-62.


Även idag hade vi en debutant i Basketettan! Vi coacher hade väl tänkt att Ebba Zalamans successivt skulle vänjas vid tempot och tuffheten i förbundsserie... Ebba hade helt andra planer och var, vid sidan av Hanna, lagets bästa spelare idag. Hon var på precis rätt ställe, precis hela tiden.


Nu laddar vi för en veckas bra träningar med ett riktigt prestigemöte mot Spånga på fredag kväll och Lidingö på söndag.

 

Statistik från dagens match:
https://www.basket.se/Resultat/Matcher?id=18454&game_id=5178841&league_id=undefined&season_id=117163#mbt:11-400$t&0=1 


Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Det finns inga nyheter..
 
Facebook
Stötta föreningen
Twitter