Ta hand om varandra!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alviks Basketbollklubb
Alviksandan. Sedan 1956.
Alvik Utveckling Dam
Alvik Utveckling Dam 2021/2022

Alviks utvecklingslag dam erbjuder en positiv träningsmiljö för dem som vill träna hårt och utvecklas som basketspelare. Några siktar på college eller ligaspel, andra spelar för utmaningen att spela i Basketettan och mot tufft internationellt motstånd i European Girls Basketball League (EGBL).

 

Träningar
Laget tränar fyra basketpass à 1,5 timme i veckan i Åkeshovshallen samt har ett gemensamt fyspass.

 

Matcher
Laget spelar i Basketettan dam, DU19 div 1 Stockholm, och SM för DU21. Under säsongen 19/20 spelade laget även Svenska Cupen och i den europeiska ligan EGBL DU19.


Följ oss i Basketettan och DU19 Stockholm

EGBL 2019/2020

 

Säsongen 2019/2020 kom laget på andra plats i Baskettan dam norra. 

 

Laget
Spelarna är i åldern 16-20 år och ett av lagets syften är att utveckla spelare att ta steget upp till SBL dam. När spelare bedöms redo kan de få möjlighet att träna med damlaget och i vissa fall även ges dubbellicens.

 

Coacher
Thomas Dahl, headcoach
070-345 09 52

 

Magnus Sabel, assisterande coach
070-579 62 26

 

Pia Rosin, assisterande coach
073-441 79 02

Tuff match mot RIG Luleå
2021-10-17 21:54

Riksidrottsgymnasiet i Luleå har förmånen att kunna välja Sveriges fem bästa (och ofta längsta) basketspelare i varje årskull. Ändå var det inte ”talang” eller ”längd” som kom upp när vi frågade våra spelare vad som gjorde att Luleå vann med 31 poäng. Svaren var ”aggressivitet” och ”bollrörelse”.


Vi vet hur Luleå spelar press och försökte oss på en alternativ press break i början av matchen. Den funkade inte alls och Luleå gjorde 19-0 på oss innan vi satte ett straffkast. De hann till 28-1 innan vi ändrade om taktiken samtidigt som Luleås press mattades av. När vi väl fick bollen över halvplan hade vi förtvivlat svårt att göra poäng. Det är svårt att gå 1 mot 3 eller ens 1-1 när den man möter är 25 cm längre i strumplästen. Luleås center hade 4 blockar i första perioden, vilket säger nåt om vår optimism.


I andra perioden hade vi dyrkat upp deras press och även om vi fortfarande hade svårt att göra spelmål började vi också dra fouls och få straffkast. Bara att det blivit match igen gjorde att humöret ändå var rätt bra trots halvtidsunderläge 26-46.


Tredje perioden lyckades vi faktiskt vinna och det kändes som en liten minivinst när Luleås coach tog timeout för att han måste och inte bara för att finjustera maskinen. Vi fick stopp på dem via riktigt starkt lagförsvar – med god marginal den mest intensiva basket vi spelat i år. Offensivt fick vi i lite fler bollar och ställning 45-61 inför sista perioden.


Vi startade fjärde perioden bra, men sedan satte Luleå upp en 1-3-1 zon vi inte kunde knäcka. I 1-3-1 är size en oerhörd fördel och vi fick helt enkelt inte fram passarna. Luleå avslutade elegant 1-15 och vi torskade 51-82.


Så, åter till spelarnas egen analys av vad den stora skillnaden var; aggressivitet och bollrörelse. The good news är att det är saker som varje spelare påverkar helt själv, the bad news är att det är asjobbigt. Dagens match var en bra lektion i vad som krävs och den som är redo att göra jobbet kommer utvecklas långt.

 

Spelare
Alice Curman, 13p, 6r, 3st
Olivia Harm, 9p, 10r, 3st
Kajsa Levin, 7p, 5r, 3as
Hanna Jolinder, 7p, 5r, 3as
Ida Fredman, 6p
Lisa Elsnitz, 5p, 4r, 3st
Elise Körvits, 4p, 4r,
Alma Hadziresic, 3st
Sofia Avramidou
Rebecka Linnér

Fartfylld start på Basketettan
2021-10-11 09:11

Umeå var nykomlingar i Basketettan förra säsongen och hade det tufft. I första matchen denna säsong bjöd de oss på hårt motstånd och de lär inte få vänta länge på första segern. Det var en kul match som stod och vägde hela vägen till mitten av sista perioden. Många bra prestationer och några lärdomar att ta med sig. Inte minst att coacherna ska strunta i smarta timeouts när man har sista flyget hem att hinna till… (Men det blev ju poäng! 😊)


Vi visste i princip ingenting om Umeås spelare inför matchen annat än att de har ett par dubbellicenser som spelar med A3 och en duktig tjej från Norrort. Nu vet vi mer! Det är ett lag som spelar snabb basket med attacker, kickar och många treor. Inte alls olikt hur vi vill spela. Även enligt statsen så var det två snarlika lag som möttes. Med undantaget att Umeå sköt 35 trepoängsförsök mot våra 13, dock till en sämre procent.


Första perioden var jämn, men sen trampade vi igång ordentligt i början av andra perioden, för att sedan falla tillbaka mot slutet. Hela matchen gick i vågor där lagen turades om att ha skov av poänggörande och i mitten av fjärde perioden stod det 52-54. Det borde varit nervöst, men känslan var att vi kunde trampa igång och gå ifrån om vi bara bestämde oss för det. Därefter gjorde vi 18-2 på dem och vann matchen med 60-72.


Ett riktigt styrkebesked idag var att poängen delades i princip jämnt över laget och det var på något vis alltid minst en som hade en period med flyt. Ida Fredman har klivit in i kaptensrollen på riktigt och ledde laget både på plan och i snabbduschning. Olivia Harm levererade årets första double-double och ett par viktiga treor i slutet av matchen. Den här upplagan av utvecklingslaget har dessutomen härlig fighterinställning, inte minst anförda av Alice Curman och Kajsa Levin. En lös boll på matchen och såklart slängde sig Alice. Bollen slank henne ur händerna och naturligtvis slänger sig då Kajsa lika tveklöst och vi kan vinna bollen. Givet hur de beter sig på träning var det bara omväxlande att de inte slängde sig på varann i kamp om bollen.


Av träningsmatcher och den första omgången att döma ser Basketettan norr ut att ha en kvintett förväntade topplag i RIG Luleå, Djurgården, AIK, Fryshuset och Luleå Stars som verkar ha sitt bästa lag på länge. Sen har vi Uppsala, Norrort, Alvik, Blacke, Lidingö och Umeå. Bland de sistnämnda borde vi kunna klara oss bra och såklart ska vi försöka ta en och annan skalp även av toppen.


Poängfördelning mot Umeå:

Kajsa Levin, 13p, 7r
Olivia Harm, 11p, 13r
Sofia Avramidou, 11p, 7r
Ida Fredman, 10p, 9r
Hanna Jolinder, 8p
Lisa Elsnitz, 8p
Elise Körvits, 8p
Alice Curman, 3p
Jonna Westman

 

Umeå basket utsåg välförtjänt Kajsa Levin till MVP …och ryktet säger att även mängden följare på insta ökade. (hon lär hata att jag skrev det – så värt det)

 

Vill också passa på att ge KFUM Umeå beröm för matcharrangemanget. Bra bemötande, frukt i omklädningsrummet, bra ordning på sek, dj och marknadsföring i SoMe inför matchen som gav publik i idrottsstaden Umeå.   

Hemmapremiär i U19
2021-10-09 21:28

Norrköpings NIU stod för motståndet i Åkeshov. Första halvlek dominerade vi med bra försvar och stabilt skytte. 17-5 och finfin basket. Sedan trampade Norrköping igång anförda av vindsnabba guarden Hanna Kajevic. Vi är lite bortskämda med att vi har de snabbaste tjejerna på plan, så det här var en nyttig lärdom att vi inte bara ska vara snabba, vi måste spela smart. De följande

perioderna förlorade vi, men tack vare starten vann vi matchen med 65-58.

 

Vi blandar och ger. När vi gör som vi ska bryter vi deras zonpress utan problem, men sen sjunker koncentrationen och plötsligt glömmer vi bort att ligga bakom boll mot zonen, att möta, att vända bollen …och trycker bollen i parketten utan avsikt. Och mitt i den totala frustrationen över studsfrenesin levereras plötsligt ett 5-sekundersanfall där bollen går inkast – guard – mötande mitt – fri spelare vid korg – enkla poäng. Vi kan, vi ska bara komma ihåg att vi kan. Och köra mer Michigan drill. 😉

 

Generellt kommer vi till bra lägen i anfall, men vi missar fortfarande lite mycket. Där är vi dock inte så oroliga, poängen kommer börja trilla i. Det är bara att fortsätta nöta. Dock kan vi blir bättre på offensiva returer. De tillfällen vi kommer in 2-3 spelare på retur så händer bra grejer. Vi ska bara komma ihåg och dessutom våga gå in. Även de tillfällen då vi inte får tag på bollen fördröjer vi motståndarnas anfall, vilket är rätt bra det med.

 

I försvar är vi riktigt bra på bollförsvar, men hjälpen kommer lite sent och lite för tveksamt …kanske för att droppen sällan är med. Vi får vi också underkänt på defensiva returtagandet. Det är 1-2 spelare som blockerar ut, aldrig alla. När vi får till det så kommer det bli harmoni på coacherna. Minskar vi dessutom ned studsandet sådär 70% så kommer coacherna bli mer harmoniska än en influencer efter en vecka på Yasuragi.

 

Men! Det här handlar om finjusteringar. Det är ett duktigt gäng och vi kommer så småningom spela riktigt fin basket. Vi har ett bra tempo, vi har skickliga skyttar, smarta guards, orädda attackspelare och riktigt bra bollförsvarare i laget. Dessutom gjorde alla poäng idag.

 

Kajsa Levin, 17p
Alice Curman, 15p
Sofia Avramidou, 11p
Elise Körvits, 8p
Jonna Westman, 6p
Emma Rasmussen, 2p
Alma Hadziresic, 2p
Miriam Herulf, 2p
Lisa Elsnitz, 2p

Dåligt minne och lömska känslor efter seger mot Viby i U19
2021-10-03 20:46

”Det är bara en känsla, det är inte på riktigt” brukar en kompis man säga till henne. Det hade nog någon behövs säga till oss efter dagens match mot Viby. I alla fall vad gäller huruvida matchen gick bra. Känslan var sådär fastän vi vann med 71-42. Och vi kände att det var kaos mot zon fastän vi vann perioden med 20-6. Jag tror att det hänger ihop med att det var en del stök som skapade en oroskänsla och bristande fokus – men såhär med några timmars distans kan vi ju konstatera att vi skötte oss rätt bra ändå.


Fokusområden för dagen var att spela över i försvar (vi är bra på att försvara när vår spelare har boll, men tänk så mycket bättre det blir om hon inte ens får tag på bollen) och att blockera ut. Det började sådär i första perioden men i andra fick vi kläm på överspelandet. Vi hade tre 8-sekundersavblåsningar och två 5-sekunders i matchen. Dessutom ett gäng steals som gav enkla poäng. Dock är det väldigt tydligt att det bara funkar när alla på plan spelar över hela tiden. Alla har tekniken och fysiken att utföra det, det handlar bara om att hålla koncentrationen.


Utblockeringen var ett sorgligare kapitel. Vi snackar om det, alla är med på det, vi vet hur man gör, men det händer inte… Jag tror nog 1/3 av Vibys poängskörd kom för att vi inte blockerade ut. Ganska lätt sak att rätta till egentligen. Ytterligare 1/3 av poängen kom för att vi inte spelade hjälpförsvar. Helt onödiga poäng eftersom vi vid andra tillfällen spelade briljant hjälpförsvar. Jag kan också sätta ett par päronsplit på att tjejerna minns de tillfällen vi inte var med på hjälpen starkare än de (fler) tillfällen där vi stängde Viby med resolut kraft och hänsynslös tajming. Varför är det så?


Viby försökte störa oss genom att spela zonpress. (De hade tränat ordentligt på den i div 2-matchen innan när de fortsatte pressa trots ledning med 60 poäng. [censurerar mig själv här]) Vi hade inga större bekymmer med den, trots att vi dribblade lite mer än vi borde. Vi hade också några briljanta spel där vi löste pressen med tre passar och enkla poäng.


I slutet av tredje perioden satte de upp en 2-3 zon. Det stökade till det för oss eftersom vi inte har fokuserat på zon vare sig i anfall eller försvar. Vi ritade upp ett enkelt hi-lo och även om det inte utfördes riktigt enligt plan blev det bra ordning när vi fick fart på bollen. Ett smidigt sätt att lösa en zon är ju att ha bra spelare som kan skjuta sig ur den eller attackera när zonen gått bort sig.  


Annat stök var att både spelare och coacher kom sent till hallen, att vi bara hade en boll (tack Jonna!) samt att vi lite väl sent insåg att båda våra lagkaptener var frånvarande. Detta ligger inom vår kontroll, så det behöver inte hända igen. Och den här veckan blir det poäng på utblockeringar på träningarna…


Samtliga spelare gjorde bra saker, men lite extra glad blir man ändå av Sofias halvdistansskott, Almas tuffa försvar och att Rebecka börjat avslöja att hon är en sniper.


Poänggörare
Sofia Avramidou, 15p
Kajsa Levin, 9P
Rebecka Linnér, 9p
Lisa Elsnitz, 8p
Alma Hadziresic, 8p
Alice Curman, 7p
Hanna Jolinder, 7p
Elise Körvits, 5p
Jonna Westman, 3p
Miriam Herulf

 

 

(Också en jäkla tur att fam Harm alltid är på plats och tar nån bild man skamlöst kan sno, oavsett om Olivia spelar eller ej...)

Träningsmatch mot Blackebergs damlag
2021-09-30 08:26

Andra träningsmatchen mot BED-motstånd hade annan karaktär än den första mot Huddinge. Framförallt så hade vi hela gänget med oss, vilket var grymt kul! 14 ombytta spelare och Miriam (precis åter från krasslighet) som engagerad stats-tagare. Det blir ju lite korta byten när man vill rotera 14 pers, men spelarna tog det bra och svarade genom att trycka på ordentligt de minuter de fick. 

 

Såklart var spelet lite rostigt - många har aldrig spelat match ihop förr. Men just därför riktigt imponerande när vi fick till anfallet ordentligt. Med snabba passar och bra spacing spelade vi oss till  bra lägen. Många missade skott, men såhär tidigt på säsongen är det viktigare att vi spelar på rätt sätt. Poängen kommer. Faktiskt hade vi ett par riktigt vackra contestade treor som satt tack vare att skytten var snabb att placera fötterna rätt och få iväg skottet.  

 

I försvar har vi fortsatt bra tryck på boll, men vi behöver kliva upp och stänga passar mer konsekvent. Då kommer det bli riktigt bra. På samma sätt behöver vi bli smartare i hur vi placerar kroppen i försvar så vi inte bjuder in motståndaren till lägen. Ett annat tydligt förbättringsområde är utblockeringar. Vi sträcker oss efter returer med stor entusiasm, men missar att först ta bort motståndaren vilket gör vår returtagning slumpartad. 

 

Slutresultatet blev 37-46 (13-10, 5-15, 11-15, 8-6). Blacke har också ett ganska ugnt lag, men tillräckligt många rutinerade rävar att vi är riktigt nöjda med att hålla dem på 37 poäng. 

Poänggörare:

Olivia, 10 p
Elise, 7p
Nadine, 6p
LIsa, 5p
Jonna, 5p
Rebecka, 4p
Hanna, 3p
Alma, 2p
Alice, 2p
Ebba, 2p

 

Spelet blir bättre för varje träning och varje match. På söndag spelar vi match i U19 mot Viby, nästa vecka har vi träningsmatch mot Norrort och sedan är vi igång på riktigt med U19 och BED-premiär på helgen. Det kommer bli ett tufft, men kul år!!

Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Det finns inga nyheter..
 
Facebook
Stötta föreningen
Twitter