Ta hand om varandra!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alviks Basketbollklubb
Alviksandan. Sedan 1956.
Alvik Utveckling Dam
Alvik Utveckling Dam 2021/2022

Alviks utvecklingslag dam erbjuder en positiv träningsmiljö för dem som vill träna hårt och utvecklas som basketspelare. Några siktar på college eller ligaspel, andra spelar för utmaningen att spela i Basketettan och mot tufft internationellt motstånd i European Girls Basketball League (EGBL).

 

Träningar
Laget tränar fyra basketpass à 1,5 timme i veckan i Åkeshovshallen samt har ett gemensamt fyspass.

 

Matcher
Laget spelar i Basketettan dam, DU19 div 1 Stockholm, och SM för DU21. Under säsongen 19/20 spelade laget även Svenska Cupen och i den europeiska ligan EGBL DU19.


Följ oss i Basketettan och DU19 Stockholm

 

Säsongen 2019/2020 kom laget på andra plats i Baskettan dam norra. 

 

Laget
Spelarna är i åldern 16-20 år och ett av lagets syften är att utveckla spelare att ta steget upp till SBL dam. När spelare bedöms redo kan de få möjlighet att träna med damlaget och i vissa fall även ges dubbellicens.

 

Coacher
Thomas Dahl, headcoach
070-345 09 52

 

Magnus Sabel, assisterande coach
070-579 62 26

 

Pia Rosin, assisterande coach
073-441 79 02

Fredagsmys med Fryshuset
2021-12-04 10:24

Fredag kväll och match mot Fryshuset i Basketettan. Vi tippade Fryshuset som ett av topplagen inför säsongen eftersom de har rutin och size i laget. Bl.a. Senait Ghebremeskel som gjort ett antal säsonger i ligan och Astrid Sandberg Frankl som var toppspelare i U18-landslagert i somras. Lägg därtill ett gäng snabba guards som gillar att helplanspressa.

 

Fryshuset tog uppkastet och satte första skottet efter 17 sekunder. Just då kändes det som att det nog kunde bli en tung match för oss. Men så drog Hanna i en trea, Ebba attackerade och fick straffkast …och Frysen fick inte till något alls i anfall eftersom vi låg på dem som rödmyror i försvar. Det kostade lite foul, men det betalade sig i motståndarfrustration. I anfall lyckades vi springa på dem och fick till riktigt vassa anfall där vi spelade oss till bra lägen. Bollen var ofta ring ut, men det är precis så vi vill spela så solklart godkänt i alla fall. Vi vill ju utbilda spelarna till ett spel som håller på hög seniornivå, inte att maximera vinster i ungdomsbasket. Alvik i ledning 14-7 i en period där Fryshuset satte 2 av 19 skott.

 

I början av andra perioden släppte vi lite på försvaret och Fryshuset gjorde 7-0 på oss innan vi vaknade till. Ett par treor av Alice och foul på Kajsa på trepoängsskott där hon iskallt satte 3 av 3 gjorde att vi ryckte till oss en ledning 24-16. Sen hamnade vi tyvärr i en liten svacka igen där Fryshusets press ställde till problem. I halvtid var ledningen en ynka poäng, 26-25. Tight, men kul! Vi coacher brukar alltid ge spelarna några minuter att själva analysera matchen innan vi kommer till omklädningsrummet och det är alltid lika kul att höra deras slutsatser som brukar vara spot-on. (Den som tror att en coach behöver berätta vad som inte funkar för ett lag är nog både blind och döv.) Lite justeringar i hur vi skulle spela mot pressen, tillbaka till passningar i anfall och sen bara kämpa järnet för varann. Stämningen i omklädningsrummet var beslutsam och positiv!


Tredje perioden var allt annat än vacker. Vi stängde Fryshuset rätt bra på drives och skott, men bollar kom fram till Ghebremeskel inside och hon gjorde 7poäng i perioden. Vi lyckades inte alls få till avslut i fart och dra fouls som vi gjort i början av matchen och skotten satt inte. Nu var det vi som låg under med 33-34 inför sista.


Sista perioden var helt tight och vi bytte i princip poäng med varann hela perioden. Vi lyckades få stopp på insidespelet igen och Fryshusets frustration ökade alltmer. Med 28 sekunder kvar av matchen och ledning 46-44 tog vi timeout. Vi valde att inte flytta fram bollen, utan planen var att spela ett långt anfall. Såklart satte Fryshuset upp en furiös press, men Kajsa, Alice och Lisa löste den elegant. Dock gled nästa pass spelaren ur händerna. Ledning med 2 poäng, 23 sekunder kvar och Fryshusets boll kändes inte helt harmoniskt. Men igen tvingade vi dem ta ett halvdant avslut och Alice högg returen. Responsen blev såklart en stoppa klockan-foul (aka hockeytackling) som skickade Alice till straffkastlinjen. Båda kasten satt och även om Fryshuset lyckades få iväg ett sista skott så var matchen avgjord. Vinst 48-44.


Vårt huvudfokus i försvar var att inte låta Sandberg Frankl skjuta några öppna treor och att inte låta Ghebremeskel operera fritt inside. Är bollen kom inside var Ghebremeskel först tvungen att typ brotta ner Ebba och dessutom klara sig förbi en svärm av hjälpande spelare i form av Kajsa, Alice, Ida eller den som var närmast… När vi jobbar för varandra är vi sjukt störiga att möta. Trots detta la Ghebremeskel i 13 poäng, vilket vi var mer nöjda med än hon. Vad gäller Sandberg Frankl så gjorde försvaret med bl.a. Hanna, Sofia och Lisa ett strålande bra jobb! Hon tvingades till riktigt usla avslut och stannade på 6 poäng. Riktigt bra.

I anfall så glimtar vi till med fantastiskt spel i perioder, men däremellan kommer det passiva perioder där vi en efter en dribblar luften ur bollen istället för att lösa anfallet med passar och rörelse utan boll. Positivt statsmässigt var att vi satte 6 treor och jobbade oss till 28 straffkast. Vi hade 47 returer mot Fryshusets 49, vilket är klart godkänt givet deras storleksövertag. Våra 27 turnovers är dock långt från godkänt…


Alice Curman 13p, 5r
Kajsa Levin 10p, 6r, 3as, 3st
Hanna Jolinder 9p, 5r, 5as
Sofia Avramidou 5p, 4r
Alma Hadziresic 3p, 6r
Lisa Elsnitz 3p
Ebba Zalamans 2p, 6r
Rebecka Linnér 2p
Ida Fredman 1p
Elise Körvits 3r

 

 

Alvik vände och vann mot Blackeberg i Basketettan
2021-11-24 17:24

Åkeshovshallen var inte en bra plats för folk med svaga hjärtan under tisdagskvällen. Vi torskade mot Blackeberg så sent som i lördags i en U19-match. Nu hade vi chans till revansch, men den satt sjukt hårt inne.

 

Vi började matchen trevande och osäkert. I anfall agerade vi som att vi glömt vårt grundspel och fick inte ut något av våra set plays mot Blackes zon. Försvaret var inte heller nån vacker syn och vi hamnade liksom alltid för nära eller för långt bort – väldigt sällan på ett lagom avstånd för kontroll. Blacke hade med sig ett par nya spelare, bl.a. en ligameriterad pointguard som gjorde stor skillnad för deras spel. Detta samt att de sköt mer och bättre från trepoängslinjen än de gjort på hela säsongen strulade till det för oss. I första halvlek hade vi dessutom fler turnovers än returer vilket säger nåt om kvalitén. Underläge 32-44 i halvtid. Men, vi lyckades ju hämta in ett så stort underläge i lördags, så varför inte igen?

 

I tredje perioden klev vi ut på banan och började lira. Vi fick stopp i försvar och flyttade upp bollen snabbare. Hanna Jolinder hade uppenbarligen bestämt sig att nån ny sunktorsk var inte aktuell och började pilla i bollar från alla möjliga och omöjliga lägen. Hon gjorde 12p i tredje perioden och tillsammans med bl.a. ett par vältajmade treor från Alice Curman så hämtade vi faktiskt upp hela underläget nånstans i minut 27. Lyckades dock sätta ett par bollar och hade en ledning 54-58 inför fjärde perioden. Men det var solklart vilket lag som hade momentum.

 

Blacke höll sin ledning till mitten av fjärde perioden, men med ett par minuter kvar av matchen tog vi ledningen och lyckades hålla ut till vinst 73-70. En rejäl urladdning och ett riktigt styrkebesked av laget! Vi var onödigt trögstartade, men tog oss samman och levererade en riktigt underhållande basketmatch. På pluskontot finns också att vi fick skjuta 15 straffkast – och ännu bättre att vi satte 12 av dem. 😉

 

Poäng

Hanna 25p (11 av 13!), 4r, 3a
Alice 12p, 4r, 3a
Olivia 11p, 7r
Kajsa 9p, 5r
Lisa 5p
Ida 3p, 3r
Ebba 3p
Nadine 2p
Rebecka 2p
Sofia 2p
Elise

Trist förlust mot Blackeberg
2021-11-21 10:27

Match i U19 mot Blackeberg lördag eftermiddag. När vi mötte dem tidigare i höstas vann vi med 10 poäng. Denna gång var Blacke drabbade av sjukdom och gjorde därför två manövrar vi hade problem med. Dels spelade de zon hela matchen, dels hade de fyllt på med Frida Berndtsson, en duktig 00:a från Spånga.

 

Matchen började tämligen katastrofalt för vår del. Vi har tränat mycket försvar de senaste veckorna, men med alltför många spelare som precis kommit tillbaka efter skada och sjukdom så var försvaret passivt. Blacke gjorde lite vad de ville, vilket i princip alltid var pass till high post och tillbaka till en dykande Berndtsson som vi inte hann med. Även Vera Hassler, nytillskott i Blackeberg, gjorde en riktigt bra match, så henne ska vi se upp med. 

 

I anfall har vi två återkommande problem som vi vet om, men ändå hamnar i. 1) Vi släpper inte bollen, utan studsar till förbannelse vilket saktar ner spelet och leder till oprovocerade turnovers. 2) Vi har stora problem mot zon eftersom vi blir stillastående. I en zon måste du flytta bollen snabbt så att zonen tvingas röra på sig och då kommer det skapas luckor. Vi har även ett par nya set plays att plocka fram mot zon, men vi var inte speciellt intresserade av att visa dem för Blacke i en U19-match eftersom vi tänker använda dem mot samma lag och coach på tisdag i Basketettan. Vi låg under med 4-18 efter första perioden.

 

I andra perioden fick vi lite bättre fart under fötterna och fick till enkla poäng. I försvar var vi fortfarande steget efter och det trista är ju att det räcker med att en av fem spelare inte vill eller orkar så faller försvarsidén. Underläge med 19-36 i halvtid. Men en basketmatch är ju aldrig avgjord i halvtid, så det fanns saker att göra. Bl.a. att attackera korgen med fart – hittills hade vi inte skjutit ett enda straffkast.

 

I tredje perioden klev vi upp ordentligt i försvar och fick stopp på attackerna. I anfall gick det dock trögt och även när vi spelade oss till lägen missade vi. Perioden slutade 6-4, vilket ju ändå var ett trendbrott på sitt sätt…

 

I fjärde perioden fortsatte vi att helplanspressa och två bra saker hände: Hanna attackerade och fick med sig straffkast, och Nadine släppte bollen tidigt till den ständigt löpande Elise. Detta följdes upp av stopp i försvar när alla spelare klev upp och fler attacker på pass istället för att dribbla in i ett samlat försvar. Tyvärr var vi ring ur på ett par avslut för mycket och vi slarvade bort nån boll i slutet, men det var inte långt borta att vi hann ikapp och förbi! Sista perioden slutade 15-6 till oss och stoltheten var återerövrad.  

 

Jag vill också passa på att ge lite cred till Ebba som verkligen tar rollen som klok kapten och till Estelle som ställde upp med kort varsel och tveklöst kommer utmana om pg-minuter framöver.

 

Hösten har varit rätt stökig med tunn trupp, spelare som kommer och går, tre olika coachkonstellationer inblandade, och orimliga mängder skador och sjukdomar. Nu vilade vi spelare som kommer gå tungt på EGBL nästa helg och lät istället spelare som inte hade en hel träningsvecka i benen efter bortavaro spela. Det är såklart inte att ge tjejerna bästa förutsättningar och jag hoppas innerligt att vi kan få till en kontinuitet från december till slutspel.

 

Skador kan man självklart inte rå för, men det finns tydlig info från klubben om hur man kontaktar Folksam resp. fysio så att rehaben sätts igång direkt. Sjukdomar kommer att komma, men där måste vi respektera varandra genom att aldrig spela med förkylningssymptom samt att alltid tvätta händerna före/efter träning.

 

Förvisso gjorde vi bara 18 poäng i första halvlek, men Blacke gjorde bara 10p i andra halvlek. På tisdag ser vi till att visa vilket lag som är bäst i Västerort!  

 

Poäng:

Elise 7p
Ebba 6p
Sofia 6p
Hanna 6p
Alma 5p
Nadine 5p
Lisa 3p
Estelle 2p
Rebecka


Storseger mot Norrort
2021-11-07 20:40

Norrort gjorde matchens första poäng, men sedan sprang vi ifrån dem. Vi har tränat mycket försvar i veckan och det har nog gjort nytta, för det såg mycket bättre ut än förra helgen. Faktiskt såg det mesta riktigt bra ut idag och laget levererade en fenomenal lagseger i Fribergahallen.

Norrort var lite försvagade pga skada och semsterfirare, men bland deras 7 spelare fanns 3 av deras allra bästa – Demnert, Kandell Dansk och Manzi. Ellinor Demnert var grymt bra när vi mötte dem i träningsmatch inför säsongen, men idag stängde vi henne utmärkt bra. 5 poäng och 9 returer (varav bara 1 offensiv) är ett strålande betyg för tjejerna som försvarade på henne! Istället klev Kajsa Manzi fram och gjorde en höjdarmatch. De var dock för ensamma. Vi sköt bättre, försvarade bättre, sprang bättre och vårdade bollen bättre. Efter en ruggig forcering i 4Q kunde vi även se till att returtagningen landade till vår fördel.


Äntligen satt skotten som de ska! 10 av 23 satta treor (fördelat på 5 skyttar) är med marginal bäst i år. Dessutom hade vi finfina 53% på tvåorna – mycket tack vare att en drös av dem var fria lay-ups efter steals. Vi tvingade Norrort till 34 turnovers, samtidigt som vi hade godkända 13. En otroligt skön leverans efter en lite halvdan prestation förra helgen. Det ger bra energi inför träningsveckan och sedan derby mot Blacke tisdagen efter.


Det är svårt att peka på något matchavgörande. Vi var helt enkelt en riktigt bra lagmaskin idag och trots en lite svagare period efter halvtid så malde vi ner dem. Vinst 45-95 (5-25, 15-26, 14-19, 11-25).


Statsraderna är fenomenalt stiliga:


Elise Körvits 19p (till 62%!), 4r, 3a, 3st
Alice Curman 18p, 6r och bäst +/-!
Olivia Harm 17p, 5r, 3st
Hanna Jolinder 10p, 6r, 4st
Ida Fredman 10p
Emma Rasmussen 8p, 3st
Kajsa Levin 7p, 7r, 6as
Alma Hadziresic 6p, 6r

Tight match mot Lidingö
2021-11-01 13:01

Söndagens aperitif inför laghäng utgjordes av Lidingö. Det visade sig dock vara ett mer svårtuggat motstånd än planerat. Vi levererade på att ta bort deras stjärna, men då klev naturligtvis någon annan fram och skapade oreda. Det var lite onödigt spännande, men vi vann 66-55 och kan se fram emot en träningsvecka med hela laget samlat inför Norrort nästa helg.

Karolina Tellman i Lidingö har snittat 25 poäng de inledande matcherna och är dessutom grymt bra på returer, så fokus var att plocka bort henne. Det gick rätt okej till en början och hon gjorde bara 6 poäng i första perioden …sen gick det ännu bättre och hon stannade på 7 poäng. Istället hade vi stora problem med två andra spelare som gång på gång attackerade korgen och fick med sig foul och poäng. Vi hann helt enkelt inte med, utan tappade dem redan i första stegen. När hjälpen dessutom stod för långt från position var vi chanslösa.


Den andra lätt svidande lärdomen finns i att Lidingö fick skjuta 28 straffkast mot våra 3. Det säger något om attack- och kontakt(o)villigheten hos oss. Och det hänger ihop med försvarsinsatsen. Det är lätt att tro att vi spelar bättre försvar än vi gör på träning när våra attacker uppenbarligen är lite för veka. Vi får ägna oss åt än mer kärvänligt brottande på träningarna.


Bland de positiva sakerna vi tar med oss är att vi var starka på de offensiva returerna (19 mot 8), sprang golvet bra och fick en del poäng på fastbreaks – vilket såklart hänger ihop med att vi hade rätt många steals (23 mot 15). En annan styrka är att vi återigen fördelade poänggörandet bra över laget. Det är en styrka att alla vågar ta avslut, även om vi fortsatt skjuter rejält mycket bättre på träning än på match.


Det finns väldigt mycket basket i de här 15 fantastiska individerna vi har förtroendet att coacha. När vi blivit mer samspelta och fått ordning på försvaret så kommer det bli ruskigt bra!


Kajsa Levin, 19p
Alice Curman, 12p, 5r
Jonna Westman, 8p, 7r
Alma Hadziresic, 8p, 6r, 3as
Olivia Harm, 6p, 9r, 4as, 5st
Ida Fredman, 5p
Elise Körvits, 4p, 4st
Rebecka Linnér, 2p, 5r
Emma Rasmussen, 2p
Ebba Zalamans, 6r, 4as
Miriam Herulf

 

Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Det finns inga nyheter..
 
Facebook
Stötta föreningen
Twitter