Trist förlust mot Blackeberg
2021-11-21 10:27

Match i U19 mot Blackeberg lördag eftermiddag. När vi mötte dem tidigare i höstas vann vi med 10 poäng. Denna gång var Blacke drabbade av sjukdom och gjorde därför två manövrar vi hade problem med. Dels spelade de zon hela matchen, dels hade de fyllt på med Frida Berndtsson, en duktig 00:a från Spånga.

Matchen började tämligen katastrofalt för vår del. Vi har tränat mycket försvar de senaste veckorna, men med alltför många spelare som precis kommit tillbaka efter skada och sjukdom så var försvaret passivt. Blacke gjorde lite vad de ville, vilket i princip alltid var pass till high post och tillbaka till en dykande Berndtsson som vi inte hann med. Även Vera Hassler, nytillskott i Blackeberg, gjorde en riktigt bra match, så henne ska vi se upp med.

I anfall har vi två återkommande problem som vi vet om, men ändå hamnar i. 1) Vi släpper inte bollen, utan studsar till förbannelse vilket saktar ner spelet och leder till oprovocerade turnovers. 2) Vi har stora problem mot zon eftersom vi blir stillastående. I en zon måste du flytta bollen snabbt så att zonen tvingas röra på sig och då kommer det skapas luckor. Vi har även ett par nya set plays att plocka fram mot zon, men vi var inte speciellt intresserade av att visa dem för Blacke i en U19-match eftersom vi tänker använda dem mot samma lag och coach på tisdag i Basketettan. Vi låg under med 4-18 efter första perioden.

I andra perioden fick vi lite bättre fart under fötterna och fick till enkla poäng. I försvar var vi fortfarande steget efter och det trista är ju att det räcker med att en av fem spelare inte vill eller orkar så faller försvarsidén. Underläge med 19-36 i halvtid. Men en basketmatch är ju aldrig avgjord i halvtid, så det fanns saker att göra. Bl.a. att attackera korgen med fart – hittills hade vi inte skjutit ett enda straffkast.

I tredje perioden klev vi upp ordentligt i försvar och fick stopp på attackerna. I anfall gick det dock trögt och även när vi spelade oss till lägen missade vi. Perioden slutade 6-4, vilket ju ändå var ett trendbrott på sitt sätt…

I fjärde perioden fortsatte vi att helplanspressa och två bra saker hände: Hanna attackerade och fick med sig straffkast, och Nadine släppte bollen tidigt till den ständigt löpande Elise. Detta följdes upp av stopp i försvar när alla spelare klev upp och fler attacker på pass istället för att dribbla in i ett samlat försvar. Tyvärr var vi ring ur på ett par avslut för mycket och vi slarvade bort nån boll i slutet, men det var inte långt borta att vi hann ikapp och förbi! Sista perioden slutade 15-6 till oss och stoltheten var återerövrad.

Jag vill också passa på att ge lite cred till Ebba som verkligen tar rollen som klok kapten och till Estelle som ställde upp med kort varsel och tveklöst kommer utmana om pg-minuter framöver.

Hösten har varit rätt stökig med tunn trupp, spelare som kommer och går, tre olika coachkonstellationer inblandade, och orimliga mängder skador och sjukdomar. Nu vilade vi spelare som kommer gå tungt på EGBL nästa helg och lät istället spelare som inte hade en hel träningsvecka i benen efter bortavaro spela. Det är såklart inte att ge tjejerna bästa förutsättningar och jag hoppas innerligt att vi kan få till en kontinuitet från december till slutspel.

Skador kan man självklart inte rå för, men det finns tydlig info från klubben om hur man kontaktar Folksam resp. fysio så att rehaben sätts igång direkt. Sjukdomar kommer att komma, men där måste vi respektera varandra genom att aldrig spela med förkylningssymptom samt att alltid tvätta händerna före/efter träning.

Förvisso gjorde vi bara 18 poäng i första halvlek, men Blacke gjorde bara 10p i andra halvlek. På tisdag ser vi till att visa vilket lag som är bäst i Västerort!

Poäng:

Elise 7p