Fartfylld start på Basketettan
2021-10-11 09:11

Umeå var nykomlingar i Basketettan förra säsongen och hade det tufft. I första matchen denna säsong bjöd de oss på hårt motstånd och de lär inte få vänta länge på första segern. Det var en kul match som stod och vägde hela vägen till mitten av sista perioden. Många bra prestationer och några lärdomar att ta med sig. Inte minst att coacherna ska strunta i smarta timeouts när man har sista flyget hem att hinna till… (Men det blev ju poäng! 😊)

Vi visste i princip ingenting om Umeås spelare inför matchen annat än att de har ett par dubbellicenser som spelar med A3 och en duktig tjej från Norrort. Nu vet vi mer! Det är ett lag som spelar snabb basket med attacker, kickar och många treor. Inte alls olikt hur vi vill spela. Även enligt statsen så var det två snarlika lag som möttes. Med undantaget att Umeå sköt 35 trepoängsförsök mot våra 13, dock till en sämre procent.

Första perioden var jämn, men sen trampade vi igång ordentligt i början av andra perioden, för att sedan falla tillbaka mot slutet. Hela matchen gick i vågor där lagen turades om att ha skov av poänggörande och i mitten av fjärde perioden stod det 52-54. Det borde varit nervöst, men känslan var att vi kunde trampa igång och gå ifrån om vi bara bestämde oss för det. Därefter gjorde vi 18-2 på dem och vann matchen med 60-72.

Ett riktigt styrkebesked idag var att poängen delades i princip jämnt över laget och det var på något vis alltid minst en som hade en period med flyt. Ida Fredman har klivit in i kaptensrollen på riktigt och ledde laget både på plan och i snabbduschning. Olivia Harm levererade årets första double-double och ett par viktiga treor i slutet av matchen. Den här upplagan av utvecklingslaget har dessutomen härlig fighterinställning, inte minst anförda av Alice Curman och Kajsa Levin. En lös boll på matchen och såklart slängde sig Alice. Bollen slank henne ur händerna och naturligtvis slänger sig då Kajsa lika tveklöst och vi kan vinna bollen. Givet hur de beter sig på träning var det bara omväxlande att de inte slängde sig på varann i kamp om bollen.

Av träningsmatcher och den första omgången att döma ser Basketettan norr ut att ha en kvintett förväntade topplag i RIG Luleå, Djurgården, AIK, Fryshuset och Luleå Stars som verkar ha sitt bästa lag på länge. Sen har vi Uppsala, Norrort, Alvik, Blacke, Lidingö och Umeå. Bland de sistnämnda borde vi kunna klara oss bra och såklart ska vi försöka ta en och annan skalp även av toppen.

Poängfördelning mot Umeå:

Kajsa Levin, 13p, 7r
Olivia Harm, 11p, 13r
Sofia Avramidou, 11p, 7r
Ida Fredman, 10p, 9r
Hanna Jolinder, 8p
Lisa Elsnitz, 8p
Elise Körvits, 8p
Alice Curman, 3p
Jonna Westman

Umeå basket utsåg välförtjänt Kajsa Levin till MVP …och ryktet säger att även mängden följare på insta ökade. (hon lär hata att jag skrev det – så värt det)

Vill också passa på att ge KFUM Umeå beröm för matcharrangemanget. Bra bemötande, frukt i omklädningsrummet, bra ordning på sek, dj och marknadsföring i SoMe inför matchen som gav publik i idrottsstaden Umeå.