Dåligt minne och lömska känslor efter seger mot Viby i U19
2021-10-03 20:46

”Det är bara en känsla, det är inte på riktigt” brukar en kompis man säga till henne. Det hade nog någon behövs säga till oss efter dagens match mot Viby. I alla fall vad gäller huruvida matchen gick bra. Känslan var sådär fastän vi vann med 71-42. Och vi kände att det var kaos mot zon fastän vi vann perioden med 20-6. Jag tror att det hänger ihop med att det var en del stök som skapade en oroskänsla och bristande fokus – men såhär med några timmars distans kan vi ju konstatera att vi skötte oss rätt bra ändå.

Fokusområden för dagen var att spela över i försvar (vi är bra på att försvara när vår spelare har boll, men tänk så mycket bättre det blir om hon inte ens får tag på bollen) och att blockera ut. Det började sådär i första perioden men i andra fick vi kläm på överspelandet. Vi hade tre 8-sekundersavblåsningar och två 5-sekunders i matchen. Dessutom ett gäng steals som gav enkla poäng. Dock är det väldigt tydligt att det bara funkar när alla på plan spelar över hela tiden. Alla har tekniken och fysiken att utföra det, det handlar bara om att hålla koncentrationen.

Utblockeringen var ett sorgligare kapitel. Vi snackar om det, alla är med på det, vi vet hur man gör, men det händer inte… Jag tror nog 1/3 av Vibys poängskörd kom för att vi inte blockerade ut. Ganska lätt sak att rätta till egentligen. Ytterligare 1/3 av poängen kom för att vi inte spelade hjälpförsvar. Helt onödiga poäng eftersom vi vid andra tillfällen spelade briljant hjälpförsvar. Jag kan också sätta ett par päronsplit på att tjejerna minns de tillfällen vi inte var med på hjälpen starkare än de (fler) tillfällen där vi stängde Viby med resolut kraft och hänsynslös tajming. Varför är det så?

Viby försökte störa oss genom att spela zonpress. (De hade tränat ordentligt på den i div 2-matchen innan när de fortsatte pressa trots ledning med 60 poäng. [censurerar mig själv här]) Vi hade inga större bekymmer med den, trots att vi dribblade lite mer än vi borde. Vi hade också några briljanta spel där vi löste pressen med tre passar och enkla poäng.

I slutet av tredje perioden satte de upp en 2-3 zon. Det stökade till det för oss eftersom vi inte har fokuserat på zon vare sig i anfall eller försvar. Vi ritade upp ett enkelt hi-lo och även om det inte utfördes riktigt enligt plan blev det bra ordning när vi fick fart på bollen. Ett smidigt sätt att lösa en zon är ju att ha bra spelare som kan skjuta sig ur den eller attackera när zonen gått bort sig.

Annat stök var att både spelare och coacher kom sent till hallen, att vi bara hade en boll (tack Jonna!) samt att vi lite väl sent insåg att båda våra lagkaptener var frånvarande. Detta ligger inom vår kontroll, så det behöver inte hända igen. Och den här veckan blir det poäng på utblockeringar på träningarna…

Samtliga spelare gjorde bra saker, men lite extra glad blir man ändå av Sofias halvdistansskott, Almas tuffa försvar och att Rebecka börjat avslöja att hon är en sniper.

Poänggörare
Sofia Avramidou, 15p
Kajsa Levin, 9P
Rebecka Linnér, 9p