Olidligt spännande mot supertaggat Lidingö
2020-10-18 19:08

Lidingö inledde säsongen blygsamt mot RIG Luleå, men vinster mot Luleå Stars och Umeå. Vi hade en komfortabel ledning i halvtid kanske vi trodde att det hela var avgjort. Men icke. Lidingö klev ut på plan laddade med lasersikte, raketbränsle och dextrosol i tredje perioden.

Vi trippade igång fint i matchen. Vi gjorde poäng på deras turnovers, plockade offensiva returer, stealade bollar och trivdes på det hela taget rätt bra med livet. Det enda som klickade ordentligt var trepoängsskyttet, vilket var lite surt eftersom vi sköt galet bra på uppvärmningen. I halvtid hade vi 40-22.

I andra halvlek hade Lidingö ett brutalt sänk där de gjorde fler poäng per period än de gjort i hela första halvlek när de sköt 70% på tvåorna. Men det riktigt trista var att de sprang ifrån oss. Vi trodde att det var vi som skulle nöta ner dem! Tydligt är att vi behöver bli snabbare och smartare när vi försvarar mot fastbreaks.

Lidingö foulade entusiastiskt i slutet av matchen för att tvinga oss till linjen, men vi satte straffkasten och ledde med 5 poäng med fem sekunder kvar. Obligatorisk timeout för att flytta upp bollen och de satte en trea, men vi lyckades hålla undan till vinst 80-77.

Att vi gör 80 poäng är bra! Men att släppa in 55 poäng på en halvlek är inte okej nånstans. I Basketettan är alla bra, så då gäller det att steppa upp i försvar. Kanske är det vår orutin som lyser igenom – man får, och måste, våga trycka till och använda kroppen. Att gå av plan med få foul är inte nödvändigtvis en merit.

Trots hjärtattackvarning fanns det många glädjeämnen. Cornelia Gunnarsson Rathsman var i attack-mode, Fanny Hahne var listigare än en klase rävar i crunch time, Matilda Söderberg smaskade i 22 poäng, Maries buzzer-beater, Ebba Zalamans plockade 14(!) returer och 14-åriga (ja, fjortis 10 dar till) Olivia Harm visar fortfarande ingen respekt för de äldre. Härligt också att Nike slutade tänka i fjärde perioden och visade att hon börjar komma tillbaka till sig själv igen efter ett segt skadeuppehåll. Dessutom var det Elise Körvits tur att göra debut i Basketettan!