Stark debut i Basketettan
2020-10-04 19:20

Seriepremiär i Basketettan med nya spelare och nytt spelsätt. Förra året hade vi alltid storleksfördel, nu vet vi att vi sannolikt kommer vara minst i alla matcher. Det ställer helt andra krav på vårt spel. Dessutom har vi både spelare som i år förväntas ta en större roll och spelare som är helt nya i laget. Med tre spelare som gjorde debut i Basketettan och ett lag som inte riktigt är samspelat än var det otroligt starkt att vi vann debuten mot Norrort!

Vår gameplan var att spela stenhårt försvar på hela banan och det funkade bokstavligen till hälften. Vi stoppade upp deras guards och stängde passningsvägarna framåt på vägen upp, men när de väl närmade sig tresekundersområdet släppte vi alldeles för mycket. Vi lät dem röra sig tämligen obehindrat och de snurrade upp oss gång på gång med en retligt enkel baselinesmygare. Hjälpförsvar och dropp är tydliga förbättringsområden och alla vet vad de ska göra i teorin, nu gäller det bara att träna på det och sen utföra på match. Det grymma försvaret på mittplan höll oss dock kvar i matchen via stopp och steals.

Mantran för anfallsspelet har varit spacing, rörelse och sluta dribbla under försäsongen. Det gick sådär med det, men samtidigt blev det grymt bra lärdomar för alla nu när det var skarpt läge. Vi kommer inte undan med ”enkla lösningar”, utan måste spela disciplinerat och smart.

”Har alla grönt ljus hos er, eller?” frågade en coachkompis efter matchen. Ja, det har ni. Hälften av våra poäng kom från trepoängslinjen. Det gör å ena sidan att vi nu kommer scoutas som det skjutande laget, men det kommer också ge oss utrymme att manövrera vid korgen. Ingen motståndarcoach kommer våga lämna våra tjejer ensamma på trepoängslinjen…

Vad gäller spelare som stod ut så vill jag nämna våra debutanter i Basketettan – Sofia Avramidou, Lisa Elsnitz och Olivia Harm. Ni visade alla tre att ni hör hemma på den här nivån. Sofia är den intelligenta fightern (exakt det kallar Saab sina JAS 39 Gripen för, men det hör inte hit), Lisa den helt orädda pointguarden och Olivia vår mästare i hjälpförsvar.

Fasiken vad vi skällde på er idag tjejer, men ändå gjorde ni det sjukt bra. Vi hade 24 assists mot Norrorts 19, vi hade 11 turnovers mot Norrots 28, vi hade 18 steals mot Norrorts 5 och vi sköt riktigt bra med 45% på tvåor och 37% på treor. I siffrorna är det bara returerna och straffkastprocenten vi måste skärpa till. Komiskt nog är detta typ exakt TVÄRT EMOT hur det såg ut förra året… 😉

Matilda Söderlund fick göra ligadebut igår när damerna slog Helsingborg och idag la hon i 28 poäng i Basketettan. Fanny Hahne smooothade i 14 poäng (nuddar hennes treor nätet?) och Minette Sjögren kutade i 9 poäng.

Nästa helg är det faktiskt dubbelmöte mot Blackeberg – DU19 på lördag och BED på söndag. Men innan dess ser vi fram emot fyra bra träningar!