Gruppvinst i första omgången av SM
2019-11-17 17:39
Lagkapten Elin Lindskogs (tv) attack får symbolisera helgens inställning.

Första omgången av USM och Alvik var lottade i en tuff grupp med AIK och Uppsala – två andra lag som också är starka kandidater att nå Final Four. Att vinna gruppen innebär att man går direkt till omgång 3, vilket är värt mycket för ett gäng som redan belastas med väldigt många matcher. AIK-Uppsala var först ut i gruppen och trots Uppsala-ledning nästan hela matchen kunde AIK vinna efter förlängning.

Lördag eftermiddag mötte vi AIK och vi förstod ju att det skulle bli stentufft eftersom AIK spelade för gruppsegern. Vi blev ändå rejält chockade när AIK rivstartade och gick ifrån till 4-13. Timeout Alvik och det såg därefter ut som ett helt nytt lag i försvar. Bra försvar ger breaks och med en 17-0 run lyckades vi få kontroll på matchen.

Vi ledde 37-26 i halvtid, men AIK gav sig inte, utan kämpade om allt. De kom nästan ikapp flera gånger och inför sista perioden var ledningen bara 50-44. Till slut klarade vi att hålla undan och slutresultatet blev 71-62.

Grunden till vinsten lades i ett riktigt bra försvar där inte minst Hanna Stone och Elin Lindskog jagade AIKs guards. Dessutom är Lovisa Fjellner ”hemma” från RIG Luleå för att spela USM med Alvik och hon har en fantastisk förmåga att alltid vara på rätt ställe för att både stänga sin egen spelare och alla andra som råkar ha vägarna förbi. Offensivt levererade Sylvia Leth 24 p, Tova Sabel 17 p och Emelie Erlandsson 16 p. Hade det funnit stats hade åtminstone ett par av dem haft en double-double.

Inför söndagen hade vi faktiskt råd att förlora med 6 poäng mot Uppsala och ändå vinna gruppen. Det var dock tydligt från första stund att matematiskt finlir inte var ett alternativ. Efter fem minuter hade vi 12-0. Vi spelade försvar med ett så intensivt och uppoffrande hustlande att det skulle fått det hårdaste hjärta att smälta. 48-10 och matchen var i praktiken avgjord.

Tredje perioden startade vi med vår nya kompis – den passivt aggressiva zonpressen. Vi fick bra utdelning och drog ifrån till 58-13. Sedan tappade vi kanske fokus lite och släppte in några trepoängare. Inte alls bra, men trots detta höll vi Uppsala på avstånd. I fjärde perioden höll vi kontroll på dem och kunde vinna med 78-34.

Återigen var det Hanna Stones uppgift att stänga motståndarens värsta poänggörare och hon levererade med bravur. Men i framförallt första halvlek så steppade varenda spelare upp och visade att Alvik är sjukt jobbiga att möta. Totalt hade vi 21 steals.

Tova Sabel blev matchens lirare med imponerande 20 p, 10 returer och 8 steals på knappa 20 minuters speltid. Nike Bolmgren gjorde 13 p medan Sylvia Leth och Hanna Stone la i 11 p vardera.

Sylvia Leth utsågs välförtjänt till omgångens lirare efter att ha blivit högst rankad av både AIKs och Uppsalas coacher.

Vi är klara för tredje omgången, alla spelare gjorde poäng under helgen och vi coacher är väldigt nöjda med att laget höjt sig ytterligare en nivå i försvarsspelet efter EGBL. En riktigt bra helg!