Zonpressnötning mot VGB i U19
2019-11-09 20:22

Match i U19 mot VGB som vi nästan inte visste något om alls. Vi förstod att vi sannolikt har ett mer skolat lag, men att de sannolikt hade bra fighter-attityd. För att göra det extra svårt för oss själva bestämde vi att vi skulle köra vår nya passivt aggressiva zonpress hela matchen.

Första perioden var katastrof. De gjorde 5-0 på oss innan vi ens knutit skorna. Vi sprang fel i pressen, boxade inte ut, jobbade inte hem och lyckades inte få till några vettiga anfall heller. Rätt oförtjänt kom vi undan med 14-11.

I andra perioden var vi redo att spela basket. Vi sprang fortfarande ofta fel i zonpressen, men samlade ihop oss bättre och fick till bra attacker i anfall som belönades med straffkast. Fortfarande inte vackert, men åtminstone bra mycket effektivare försvar. 33-16 i halvtid.

I tredje märktes det tydligt att vi förstod våra roller i pressen och vi hittade rätt lägen för dubbling, även om de fortfarande inte var helt täta. VGB drog iväg de dåliga passar som vi vill uppnå och vi kunde få enkla poäng. Även när de fick upp bollen i anfall så steppade vi upp mycket bättre i man-man och fick till bra stopp. Vi drog iväg ännu mer och hade 56-23 inför sista.

I fjärde perioden föll alla pusselbitar på plats. Dubblingarna satt där de skulle, roteringarna funkade mycket bättre och vi fick t.o.m. tag på bollen innan halvplan några gånger. Seger 74-29.

Det är svårt att spela mot lag som inte alltid gör som man tänkt sig och det är en omställning att inte ha med sig några av de spelare som är dominerande i Basketettan. Men det är precis såhär vi ska använda en del matcher i U19-serien, till att lära och våga testa. Matchbilden var verkligen en stadig förbättring över 40 minuter, både individuellt och som lag.

Poängtoppen är ett getingbo med Marie och Amanda på 15 poäng var och Nike på 13 p.